Știința și Adevărul

By |2021-05-12T10:17:51+03:0012 mai, 2021|Categories: Articole, Fără categorie, Ultimele articole|Tags: , , |0 Comments
Zilele trecute, pe una din rețelele sociale, a apărut o postare semnată de celebrul astrofizician Neil deGrasse Tyson, care a devenit rapid un citat:
 
”Lucrul bun despre știință este că este adevărată, indiferent dacă crezi sau nu în ea”.
 
Fiind un instrument foarte puternic și cu impact social major, știința a devenit în ultimele decenii o piesă tot mai importantă atât în zona media, cât și în zona politicului.
 
Până la apariția internetului, știința se făcea în laborator, nu avea nevoie de promovare și reprezenta procesul de rafinare constantă, folosit pentru a descoperi noi adevăruri. În ultimele decenii însă, știința se face la televizor de către pseudo-oameni de știință și pseudo-jurnaliști – iar acest lucru poartă numele de ”Scientism” – adică cel mai bun sau singurul mijloc obiectiv prin care societatea ar trebui să determine valorile normative și epistemologice.
 
Rolul științei nu este să fie adevărată în ea însăși și nu are de-a face cu ce credem noi. Fiind un proces de rafinare constantă, fiecare nouă descoperire poate anula sau modifica rezultatele unei descoperiri anterioare sau chiar modifica metodologia în sine, fără a produce daune științei. Cât timp ea se rafinează în căutarea de noi adevăruri, face exact ceea ce trebuie să facă.
 
Un bun exemplu ar fi ceea ce s-a întâmplat numai în ultimul an de pandemie, în știința medicală. Fiecare nouă informație despre virus aducea modificări atât la nivelul procedurilor medicale de lucru, cât și la nivelul tratamentelor.
 
Un alt exemplu ar fi din astronomie. Teoria clasică a formării planetelor spune că acestea cresc treptat prin înglobarea de materiale de mici dimensiuni, nu datorită coliziunilor gigantice sau a catastrofelor, ele având loc o singură dată – la nașterea lor.
 
Nu demult însă, o echipă de cercetători de la Observatorul de pe Coasta de Azur din Franţa au realizat o serie de simulări computerizate asupra planetei Uranus, care au arătat că dacă un impact ar fi avut loc o singură dată, pe vremea când planeta era înconjurată de un disc de materie, acest disc s-ar fi mutat în funcţie de noua poziţionare a axei, dând naştere unor sateliţi aliniaţi cu rotaţia planetei, dar retrograzi. Dacă, însă, s-ar produce mai multe impacturi succesive, sateliţii ar apărea şi s-ar comporta aşa cum îi vedem în prezent. Alessandro Morbidelli, cel care a condus echipa de cercetători, sugerează că teoria clasică ar trebui revizuită, având în vedere că multe aspecte duc la concluzii diferite.
 
De ce este nevoie de Adevăr? De ce este nevoie de ceva sigur și obiectiv?
Fiind un oponent înfocat al teoriei Intelligent Design (n.t. Proiectării inteligente) și al existenței divine, Neil deGrasse Tyson a fost întrebat dacă el crede într-o putere supranaturală inteligentă. Răspunsul lui a fost:
 
”În toate descrierile despre o putere inteligentă pe care le-am văzut, din toate religiile, am văzut și multe referiri cu privire la benevolența acelei puteri. Când mă uit la Univers și la toate căile prin care încearcă să ne ucidă, îmi vine greu să reconciliez aceste lucruri cu referirile la binefacere.”
 
Paradoxal, afirmația lui Tyson răspunde acestor întrebări. Adevărul e că, din punct de vedere științific, suntem la un pas de moarte (dacă oricare din constantele Universului s-ar modifica cu o zecime, nici unul dintre noi nu am mai fi). Dar, cu toate acestea, așa cum confirmă și Johannes Kepler în toate descoperirile lui, numai bunătatea lui Dumnezeu ține Universul în existență. Cum putem reconcilia adevărul științific că suntem
la un pas de moarte cu bunătatea lui Dumnezeu? Prin credința care vede bunătatea Lui:
 
”căci El face să răsară soarele Său peste cei răi și peste cei buni și dă ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți.” Matei 5:45
 
Care este o atitudine corectă față de știință? Să ne raportăm la ea ca la un proces ce rafinează constant descoperirile în căutarea de noi adevăruri și să privim cu ochi critic afirmațiile care denaturează știința și o transformă în Adevărul absolut.
 
 
 
 
Autor: Ilie Vlassa
Sursa foto: Photo by Greg Rakozy on Unsplash 

Leave A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies and third party services. Ok