Tînăr în societatea postpandemică – partea a III-a

By |2021-06-12T10:05:35+03:0012 iunie, 2021|Categories: Articole, Ultimele articole|Tags: , , , |0 Comments

Ce este și ce nu este succesul?

Ce nu este succesul?
 
Presiunea socială ne obligă să asociem succesul cu încremenirea, cu un statut obținut și menținut. Succesul, tradiționalmente definit, este static. Fie că este succes economic (avuție), fie că este social, cultural (vedetismul), profesional, asociem oamenii de succes cu cel care este avut, ajuns. Nu așa spunem: “Gata, s-a ajuns!”?
 
Dar, oare, așa să fie? Putem menține un statut permanent? Averile cele mai mari cresc și scad, ieri ești vedetă, astăzi ești uitat; ieri ai fost un profesor recunoscut, astăzi ești un simplu pensionar. Succesul nu este ceva ce, odată obținut, se poate pierde. Succesul nu este legat de bani. Se poate devaloriza (vezi situația criptomonedelor de acum!). Succesul nu este legat de statutul social. Îl poți pierde. Succesul nu înseamnă celebritate. Poți fi uitat. Nu înseamnă vizibilitate. Vei deveni cu singuranță parte din trecut.
 

Ce este succesul?

Succesul are de-a face, etimologic vorbind, cu un proces încheiat, după parcurgerea unor etape. Cea mai bună imagine a succesului este ascensiunea unui vîrf montan complex. Etape, acomodare, trepte, final. Succesul se măsoară în ceea ce lași în urmă după ce te cațări ca să ajungi în vîrf. Nu putem imagina succes fără proces, fără etape, fără un parcurs.
Fiecare dintre noi, iubitori ai muntelui, am gustat succesul vremelnic al ascensiunii, după care am coborît, am luat-o apoi de la capăt spre un alt vîrf. Am inventariat vîrfurile învinse, dar n-am putut conserva pentru totdeauna acel sentiment al reușitei.
 
Se pare că nicio viață – oricît de strălucitoare – nu poate fi, dacă astfel înțelegem lucrurile, o viață de succes, ci doar o înșiruire de realizări, pe care le-am putea numi succes. Ești un arhitect de succes după ce vei fi proiectat mai multe case; ești profesor de succes după ce vei fi dus spre absolvire mai multe generații; ești un tată de succes după ce îți vei fi crescut copiii și apoi vei fi devenit bunic, privindu-ți succesorii. Cățărare după cățărare… vîrf după vîrf… Soț de succes? Asta nu îmi pot imagina!
 
Termenul latinesc din care vine cuvîntul conține ideea de consecvență, pas, urmare, urcare, avansare (Să îți vezi succesorii/urmașii înseamnă să ai succes?)
 
Iată că încheierea unei zile poate însemna un succes. Scriptura ne spune că este mai bun sfîrșitul unui lucru decît începutul lui sau ne îndeamnă să ne uităm la finalul vieții tuturor pentru a-i selecta pe aceia care ne vor deveni modele.
 
Capacitatea de a duce la bun sfîrșit un lucru este marcă a succesului.
 
Putem vorbi așadar de procese și etape care duc spre succes, nu de succes izolat, singular și definitiv. Putem vorbi de acte de succes, nu de un succes permanent conservat. Fiecare dintre noi putem avea acțiuni de succes, dar, paradoxal, ne putem rata vocația, chemarea.
Un om de succes este cel capabil să ducă la bun sfîrșit, procesual, un act programat, să atingă un obiectiv propus și desfășurat în etape, un om de succes este cel care poate împlini o sarcină asumată sau delegată în cele mai bune condiții și la stardarde maxime.
 
Un învățător are succes dacă va fi dus o generație pînă la capăt; un strungar, dacă a făcut o piesă perfectă; un meșteșugar, dacă a terminat o lucrare bine; un antreprenor, dacă și-a dus firma la a produce bunăstare pentru alții și pentru sine.
 
Și după ce vor fi făcut toate acestea, un învățător poate rata o generație, un meșteșugar poate rata o piesă, un antreprenor poate pierde o negociere. Un act ratat nu contrazice o viață de perseverență, un insucces nu anulează un caracter, o bătălie ratată nu înseamnă un război pierdut.
 
În același timp, după o viață publică impecabilă, un act imoral sau o serie de acte imorale scoase la iveală pot compromite o carieră care părea de succes. După o serie de reușite, o singură greșeală a unui arhitect sau structurist, greșeală care poate provoca pierderea de vieți omenești, îl aruncă pe respectivul în afara breslei și îi anulează toată cariera de succes.
 
Din acest motiv cred că trebuie să gîndim succesul în alți termeni decît cei în care ne constrînge generația noastră. Iată cît este de alunecos, iată cît de greu este de judecat.
 
Acte finite, acte de succes, da! O carieră de succes? Posibil! O viață de succes? De dezbătut!
 
(Va urma)
 
Marius David Cruceru
Sursa foto: Photo by Pablo Heimplatz on Unsplash 
Prof. univ. dr. Marius Cruceru

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies and third party services. Ok