De ce bărbații și femeile sunt diferiți

By |2021-07-20T12:44:47+03:0020 iulie, 2021|Categories: Articole, Ultimele articole|Tags: , , , , |0 Comments

De ce bărbații și femeile sunt diferiți

Într-un interviu cu Ben Shapiro, Jordan Peterson, psiholog și autor, explică de ce femeile și bărbații sunt diferiți și ce importanță are acest fapt în războiul cultural.

Jordan Peterson este de părere că diferențele dintre bărbați și femei sunt de natură biologică, nu socio-culturală. În mod paradoxal, aceste dieferențe sunt exacerbate de o societate care pune accent pe egalitarism. Dar, chiar și acolo unde aceste diferențe sunt acceptate, se consideră că oamenii sunt suficient de maleabili încât, dacă se pune suficientă presiune pe structurile sociale, aceste diferențe pot fi micșorate. Și dacă această strategie ar funcționa, afirmă Peterson, am ceda astfel prea multă putere statului, așa încât acesta ar avea abilitatea de a-și socializa cetățenii.

Cum este percepută problema diferențelor dintre bărbați și femei din perspectiva cuiva care cercetează psihologia personalității?

Jordan Peterson susține că intepretarea lumii are mai multe niveluri, iar unele presupoziții sunt mai importante decât altele. Din punct de vedere istoric, stânga politică – asta și datorită afilierii sale cu ateismul – favorizează știința; în același timp, ea crede că una din axiomele fundamentale ale lumii este că aceasta funcționează pe bază de ierarhii, care, la rândul lor, sunt bazate pe putere, care se sprijină pe identitatea de grup. Astfel, istoria devine o luptă de putere a identităților de grup. Dar dacă știința (menționând aici și cei 30 de ani de date statistice relevante) nu este de acord cu aceste presupoziții? Ce paradigmă va fi plasată pe nivelul fundamental de interpretare a lumii?

Acestă aserțiune, anume că indentitatea individului este aceeași cu identitatea grupului, susține Peterson, degenerează în tribalism. „Individul ar trebui să fie suveran”, susține acesta.

Războiul cultural ține de cadrul în care privim identitatea umană și de relația dintre individ și grup în raport cu această identitate. Aici stânga răspunde: totul e grup, totul e putere.

Sursă imagine: IMDb

Sursă video: Jordan Peterson: Why Men and Women are Different

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies and third party services. Ok