Estetica “cottagecore” oferă fetelor Generației Z o întâlnire cu feminitatea

By |2021-07-05T14:10:16+03:005 iulie, 2021|Categories: Articole, Ultimele articole|Tags: , , , , , |0 Comments
Dacă ai intrat în vreun T.J. Maxx (n.t. lanț de magazine) anul acesta, sunt sigură că ai observat varietatea de haine delicate, cu imprimeuri florale, în toate departamentele de îmbrăcăminte pentru femei din America. Raft lângă raft, fiecare plin cu rochii, bluze, cămăși și fuste, având culori deschise și plăcute, cu modele florale și detalii feminine, cum ar fi mânecile bufante și nasturii îmbrăcați.
 
Sunt comercializate, în special, în rândul tinerelor femei (și sunt populare în rândul acestora). Într-o perioadă remarcabil de nefeminină, de ce sunt fetele Generației Z (n.t.persoanele născute în intervalul dintre mijlocul anilor ‘90 şi anul 2010) atât de nerăbdătoare să se îmbrace precum casnicele anilor 1950 sau ca protagonistele nuvelelor lui Jane Austen?
 
Această estetică, căreia îi este specifică croiala vaporoasă, imprimeurile feminine și o paletă pastelată de culori, evocă un stil de viață al grădinăritului, culesului de flori, a coacerii prăjiturilorsau alergatul după pui de găină împrejurul unui hambar roșu și drăguț. Cum era de așteptat, a devenit popular în timp ce mulți oameni erau încuiați în casele lor, ascunzându-se de COVID-19, deseori recurgând la activități precum grădinăritul sau gătitul în locul activităților sociale. “Oamenii se îngrămădesc spre <>, o estetică online care idealizează agricultura, pentru a-și calma nervii supra-stimulați”, nota un titlu din Insider, în aprilie 2020.
 
Dar o mică parte din acest stil a rămas extrem de popular. O colecție de rochii “de preerie” de laTarget (n.t. lanţ de magazine) a dus acest trend atât de departe, încât oamenii au început să posteze fotografii cu rochiile de la Target în glumă. În ciuda acestor ironii, vânzările au crescut.
 
Colecția de la Target, cu rochiile de lungime medie, guler înalt și tiv din dantela a fost destul de exagerată; însă o versiune mai moderată a esteticii feminine delicate a rămas populară. Magazinele care se adresează femeilor tinere, cum ar Anthropologie, au promovat stilul “ultra-femme” (n.t. ultra-feminin) în decursul anului trecut. Nu numai că designul este mai feminin, dar rochiile și fustele predomină.
 
Stilul nu este pentru toată lumea, dar este fermecător și avantajează silueta. Este reconfortant să vezi cum atâtea fete se înghesuie să îmbrace stilul extra-feminin, dar este și surprinzător, în același timp, pentru că feminitatea este îndepărtată din spațiul public.
 
Producătorul de lenjerie Victoria’s Secret, care a început prin a glorifica o versiune ieftină și idealizată a feminității, continuă să disprețuiască feminitatea, îndreptându-se către un stil atletic prezentat de cei din categoria modelului transgender Valentina Sampaio. Modelele Generației Z, cum ar fi Billie Eilish, își construiesc imaginea cu o înfățișare lăbărțată, androgină, care respinge tiparul hiper-sexualizat al Hollywood-ului. Îmbrăcămintea sport, care prioritizează confortul și practicalitatea, s-a extins dincolo de sala de sport și pista de alergare, mai ales de când oamenii au început să lucreze de acasă.
 
Și mai sinistru este faptul că prezentarea ideologiei transgender copiilor a convins fetele să fugă de feminitatea lor. Un studiu din Marea Britanie a arătat că peste o mie de fete care aveau îndoieli cu privire la sexul lor au fost repartizate Serviciului de Dezvoltare a Identității Genului în 2016, în comparație cu 15 fete, câte au fost în 2009. Aceasta înseamnă o creștere de 7100%. Și, bineînțeles, mai avem mișcarea feministă modernă care, în disperarea ei de a salva femeile din căminele lor, le-a batjocorit pe cele care au ales viața de familie.
 
Totuși, în ciuda atacului prelungit asupra feminității, multe fete ale Generației Z se întrec în a cumpăra rochii feminine. Nu văd rochiile înflorate ca un șiretlic al designerilor patriarhali prin care fac ca femeile să pară mai atrăgătoare în fața bărbaților. Ele văd că rochiile sunt frumoase – și își doresc să le aibă.
 
Bineînțeles că nu fiecare fată a Generației Z sau a Milenialilor își va înfrumuseța dulapul cu imprimeuri florale și volănașe, însă popularitatea acestei tendințe sugerează că multe dintre ele o fac. La polul opus pantalonilor de costum ai lui Hillary Clinton și tenișilor Kamalei Harris, această tendință se îndreaptă către simbolurile feminine care au fost etichetate bajocoritor ca fiind demodate. Culesul florilor pentru masa din bucătărie și coacerea de prăjiturele cu afine? Cineva să le scoată pe fetele astea din bucătăriile lor însorite și să le pună în birouri cu separatoare!
 
La fel de fascinant este faptul că această tendință indică un stil de viață rural care este în contradicție cu viziunea elitelor cu privire la emanciparea femeii. Femeile puternice deschid o sticlă de vin și comandă prin Uber Eats (n.t. serviciu de comandă printr-o aplicaţie) în apartamentul din Manhattan – ne spun mass-media și Hollywood-ul. Sunt superioare curților și cotețelor de găini – America rurală este doar pentru acei votanți înapoiaţi ai lui Trump!
 
Însă dacă vânzările hainelor sunt un indicator, fetele nu acceptă uşor această versiune a femeii puternice. Ca un remediu împotriva orașelor fierbinți, bântuite de Covid, perspectiva unor ferestre însorite de fermă și picnicuri împodobite cu flori sălbatice, este atrăgătoare. Chiar dacă majoritatea fetelor nu se pot muta în căsuțe rurale fermecătoare, pot să se îmbrace corespunzător (și o fac!).
 
Adoptă stilul feminin inconfundabil și, probabil fără să realizeze acest lucru, adoptă valorile feminine ale frumuseții, grației, ospitalității și chiar ale decenței. Nu se tem să se îmbrace și să arate ca o femeie.
 
Moda este schimbătoare şi nu se ştie cât va dura și acestă tendință. Pantalonii scurți cu buzunare și topurile fără bretele s-ar putea să fie în vogă vara viitoare (deși, pentru binele tuturor, sper că nu va fi așa). Indiferent cât va dura acest trend, nerăbdarea cu care a fost întâmpinat de fetele aflate sub asediul unei culturi anti-feminine, este semnificativă.
 
În prezent, cel puțin, se bucură de un stil de îmbrăcăminte care ne aduce aminte de cel împotriva căruia au luptat bunicile lor. Poate asta spune ceva despre cât de bine sunt reprezentate femeile tinere în războiul contra feminității. Poate că, fără să li se spună – de fapt, spunându-li-se exact opusul – fetele Generației Z au o întâlnire cu feminitatea. Nu o detestă, după cum se pare.
 
 
 
The Federalist – The cottagecore aesthetic is giving Gen Z girls a rendezvous with femininity
Sursa foto: Photo by Hannah Skelly on Unsplash 

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies and third party services. Ok