O versiune mai tânără a ta îți este cel mai bun mentor

By |2021-07-05T13:29:25+03:005 iulie, 2021|Categories: Articole, Ultimele articole|Tags: , , |0 Comments
Toată lumea speră să găsească mentori buni în viață: oameni care să-ți modeleze caracterul, să te îndrepte pe căi bune și să-ți prezinte diferite posibilități de trai.
 
De obicei, ne gândim la mentori ca fiind mai în varstă și îi găsim la școală, la muncă sau la biserică. Dar pot fi mai tineri și mult mai aproape de tine decât ți-ai putea imagina.
 
Când ceva îți reamintește de o perioadă trecută din viața ta, acel stimul stârnește amintiri tulburătoare; de exemplu, când treci pe lângă fostul tău liceu, sentimentele de nostalgie te cuprind.
 
Însă, cu cât trece mai mult timp de la acea perioadă, cu atât de detașezi mai mult de ea. De fapt, persoana care a trăit acele amintiri ajunge să îți pară străină. Poetul William Wordsworth observa:
 
“…atât de întins arată
Golul dintre mine și acele zile,
Că, uneori, când mă gândesc la ele, îmi pare
Că sunt două conștiințe – eu însumi
Și o altă ființă.”
 
Pare ciudat să te gândești la eul tău trecut și la cel prezent ca la două ființe distincte, dar acest punct de vedere este revelator de îndată ce realizezi că eul trecut nu reprezintă o persoană, ci mai degrabă o suită nesfârșită de mentori excelenți.
 
Identitățile tale trecute nu sunt mentori în modul imposibil prin care ar putea ști lucruri pe care identitatea ta prezentă nu le știe. Mai degrabă, influența supradimensionată a trecutului se vede în obiceiurile cultivate, în cărțile citite, în prieteniile formate, în practicile implementate – ele te-au făcut cine ești astăzi.
 
“Băiatul este tatăl bărbatului”, scria Wordsworth. În același fel, eul tău de douăzeci și ceva de ani este mentorul eului tău de treizeci și ceva de ani. Tu la treizeci și ceva de ani ești mentorul tău la patruzeci și ceva de ani.
 
Având în vedere acest lucru, ce obiceiuri vei adopta pentru a-ți călăuzi eul tău viitor?
 
Sursa articol: The Art of Manliness – Your younger self is your greatest mentor
Sursa foto: Photo by Nijwam Swargiary on Unsplash 

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies and third party services. Ok